Večina energije, ki jo danes koristimo, izvira iz fosilnih goriv, katerih najdišča so lokacijsko omejena Ti viri niso obnovljivi, njihova raba povzroča  onesnaženost zraka in druge težave. Delovanje sodobne družbe je vedno bolj odvisno od energije, zato je učinkovita raba energije, proizvedene iz okolju  prijaznih obnovljivih virov življenjsko pomembna. Naše aktivnosti so usmerjene k izvajanju storitev, ki spodbujajo takšno energetsko politiko.

Raziskovalna vsebina

Učinkovita raba energije

Izdelamo vam:

 • merjeno in računsko energetsko izkaznico za javne, poslovne in stanovanjske objekte
 • energetski pregled stavb z namenom obvladovanja stroškov za energijo
 • lokalni energetski koncept, ki opredeljuje načrt razvoja energetike v lokalni skupnosti
 • študijo izvedljivosti alternativnih virov oskrbe z energijo
 • vlogo s potrebnimi prilogami za prijave na domače in EU razpise

Kako vam lahko še koristimo?

 • svetovanje glede organizacijskih in tehničnih ukrepov za znižanje porabe energije in posledično stroškov delovanja
 • svetovanje in priprava dokumentov za uvajanje novih tehnologij učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov
logo

zadnje novice

JAVNI POZIV 82FS-PO20 Finančne spodbude za nove naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije

Namen javnega poziva je spodbuditi izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije v stavbah in tehnoloških procesih, ukrepov učinkovite rabe električne energije, rabe odpadne toplote v procesih ter ukrepov za povečanje rabe obnovljivih virov energije.

6. JAVNI RAZPIS ZA PODUKREP 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2020

Predmet javnega razpisa je podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov.

Sprejeta Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o odpadkih

Vlada RS je na 33. redni seji dne 23. 9. 2020 izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o odpadkih. Uredba spodbuja načela krožnega gospodarstva, saj je povečanje deleža predelave in recikliranja odpadkov ter uporabe sekundarnih surovin, eden od ključni dejavnikov akcijskega načrta za krožno gospodarstvo.

Spletno mesto potrebuje za prikaz vsebin poleg lastnih piškotkov tudi piškotke z zunanjih strežnikov. Ali sprejemate zunanje piškotke?

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

 • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
 • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
 • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
 • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
 • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
 • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja...

Lastni in zunanji piškotki

Spletne strani, ki jih prejemate s strežnikov Geide, lahko vključujejo tudi vsebine z zunanjih strežnikov - videe, grafe, vsebine in orodja z družabnih omrežij, oglase... Zunanji strežniki uporabljajo svoje piškotke in jih uporabniku pošljejo direktno

Ker je tako, vam lahko kot kontrolo zasebnosti glede tega ponudimo samo možnost, da sprejemate ali zavračate zunanje piškotke. Če se odločite, da jih ne sprejemate, boste s strežnikov Financ prejemali vsebine brez vključenih zunanjih elementov.